Bloedonderzoek

Bloedonderzoek

Een algemeen bloedonderzoek om onder andere de nier- en leverwaardes in het bloed van uw dier te controleren, kunnen we u aanbieden op de praktijk. Hiervan heeft u dezelfde dag nog de uitslag. Ook kunnen we kijken of uw dier bloedarmoede heeft en of de ontstekingscellen in het bloed verhoogd zijn. Mocht er uitgebreider of ander bloedonderzoek nodig zijn, dan sturen we  het bloed op naar een extern laboratorium en dan heeft u binnen 2 a 3 dagen de uitslag. Voor de meeste bloedonderzoeken is het van belang dan uw dier nuchter is ( minimaal 8 uur geen eten gehad).

Microscopisch onderzoek huid

Met een scherpe lepel schrapen we wat huid af op verschillende plaatsen bij het dier en plaatsen dit op een objectglaasje. We kunnen dan onder de microscoop kijken of er parasieten te vinden zijn.

Een afdrukpreparaat van de huid (een objectglaasje of plakband wordt over de huid gerold met wat druk) wordt eerst gekleurd. Als deze kleuring is opgedroogd kunnen we onder de microscoop op zoek gaan naar o.a. gisten en bacteriën. Hetzelfde kunnen we doen met een swab van een ontstoken oor ( een soort wattenstaafje bewegen we door de gehooringang en smeren dit uit op een objectglaasje).

Ontlastingsonderzoek

Bij aanhoudende diarree wordt geadviseerd om van 3 dagen een beetje ontlasting te brengen, zodat we deze kunnen controleren op de aanwezigheid van de parasiet Giardia. Dit doen we met name bij jonge dieren en dit gebeurt met een sneltest. U heeft binnen een dag de uitslag.

Met de flotatie-methode kunnen we de ontlasting op de aanwezigheid van verschillende wormen controleren. Dit is van toepassing bij dieren waarbij de diarree aanhoudt, maar ook om te kijken of uw dier ontwormd moet worden ( in plaats van standaard 4x per jaar ontwormen). We willen dan graag van 3 dagen een beetje ontlasting. U krijgt binnen een dag de uitslag.

Als uw dier verdacht wordt van een longworminfectie onderzoeken we de ontlasting via de Baermanmethode. Ook hier vragen wij u een beetje ontlasting van 3 dagen te brengen. De uitslag hiervan duurt iets langer, omdat de test 24 uur moet staan voordat deze verder bekeken kan worden. Meestal krijgt u binnen 2 dagen de uitslag.

Microscopisch onderzoek van een onbewerkt ontlastingsmonster doen we met name als we zoeken naar flagellaten en coccidiën. Die zien we vooral bij vogels, konijnen en reptielen. Hiervoor hebben we verse ontlasting nodig. De uitslag volgt binnen een dag.

De ontlasting kunt u in een plastic zakje afgeven bij de balie aan een van onze assistentes.

Urineonderzoek

Voor een betrouwbaar urineonderzoek hebben we het liefst nuchtere ochtendurine van uw dier. Met name de aanwezigheid van urinekristallen ( in het kader van blaasgruis) wordt beïnvloed door de versheid van het urinemonsters. Dat is de reden dat het urinemonster liefst niet ouder is dan 1 uur. Verder vragen wij u het op te vangen in een schoon potje ( het liefst 1 van de praktijk of van de apotheek). Dit voorkomt onbetrouwbare uitslagen.

Vraag gerust onze assistente hoe je u dit het makkelijkst kunt opvangen.

Eerst bepalen we de concentratie van de urine met een refractometer. Is de urine te waterig dan is de uitslag laag en kan dit bijvoorbeeld wijzen op een nierprobleem.

Dan plaatsen we een strip in de urine en deze wordt na 60 seconden afgelezen. Hiermee kijken we met name of er glucose (suiker), bloed en eiwitten in de urine zitten.

De urine wordt ook nog afgedraaid in een centrifuge. Dat wat zich dan onder in het reageerbuisje heeft opgehoopt, noemen we het sediment. Dit plaatsen we op een objectglaasje en bekijken we onder de microscoop. Daar zoeken we naar ontstekingscellen, blaasgruiskristallen, epitheelcellen en bloedcellen.

Al deze uitslagen samen bepalen de diagnose en mogelijk verder onderzoek.

Telefoonnummers spoed

0485 477555

0413 251159