Echo buik

Diagnostische echografie
Er zijn verschillende redenen waarom een echo van de buik van een dier de volgende stap is, in het zoeken naar de oorzaak van de klachten van het dier. Met deze methode kunnen de organen in de buik in beeld gebracht worden. Dus als er een dikte in de buik wordt gevoeld dan kan een echo uitsluitsel geven. Ook bijvoorbeeld verhoogde leverwaardes in het bloed geven aanleiding  tot het maken van een buikecho.
Het dier zal op een comfortabel kussen op de rug gelegd worden, waarna de buik ruim geschoren wordt. Er wordt een gel op de huid aangebracht en dan kan de echo beginnen. echo lever galblaas
Over het algemeen hoeven de dieren hier niet voor onder narcose. Vaak is de aanwezigheid van de eigenaar genoeg om het dier rustig te houden. 
De echo bestaat uit een reis door de buik. We beginnen bij de blaas en eventueel de prostaat of baarmoeder. Van daar gaan we naar de linker nier, de milt, de maag, de lever, de rechter nier, de alvleesklier, de bijnieren en de darmen en de lymfeknopen in de buik.  
Ook kunnen de bloedvaten bekeken worden. Verder kan het nodig zijn om organen aan te prikken voor biopten. Hier kan de echo ook een hulpmiddel bij zijn. Door de begeleiding van echografie kan de biopt-name veel gerichter gebeuren, waardoor de kans op een diagnose groter is.

 

 

Echografie bij drachtecho dracht puppy
Regelmatig krijgen we ook de vraag om de dracht met een echo te bevestigen. Dat is altijd leuk. Dit kan vanaf ongeveer dag 25 van de dracht. Van deze echo kunnen we indien gewenst de beelden mailen. Altijd leuk om deze foto’s mee te geven aan de nieuwe eigenaren van de puppy’s.

Echo hart

Om de oorzaak en de ernst van een hartprobleem te bepalen , kan er een hartecho worden gemaakt. Hierbij moet je denken aan dieren met een hartruis die klachten van vermoeidheid en  hoesten hebben. Of dieren met een onregelmatig hart.
Echografie is een onderzoeksmethode waar de patiënt weinig tot geen hinder van ondervindt. 
Voor echo van het hart hebben we een speciale tafel. Een dik kussen zorgt er voor dat de patiënt comfortabel op zijn zij kan liggen tijdens de sessie. De vacht wordt geschoren ter hoogte van de plaats waar het hart zit. Eerst wordt een ecg aangelegd en dan  wordt er een gel op de huid aangebracht. Het dier is dan klaar voor de echo. Meestal kan dit zonder problemen gedaan worden bij onze patiënten. Een enkele keer is het nodig om de patiënt te sederen voor het onderzoek, maar dat verdient niet de voorkeur.  
Een echo van het hart is een tijdrovende bezigheid en vraagt om geduld van zowel de patiënt als de eigenaar.
Er worden zeer veel metingen verricht. Deze moeten allemaal verwerkt worden. Hierdoor is de uitslag van de echo meestal niet meteen voorhanden in tegenstelling tot de echo van de buik.


doorsnede hart     echo hart                    

Röntgenfoto's

Op beide locaties ( Uden en Mill) is een digitaal röntgenapparaat aanwezig. Met een röntgenfoto maken we een digitale opname met behulp van röntgenstraling. Dit maken we van de borstholte, buikholte of de botten om meer informatie te krijgen over het inwendige deel hiervan. Dit kan ons leiden naar de oorzaak van de klacht waarmee uw dier komt. De meeste röntgenfoto’s kunnen zonder narcose gemaakt worden.
We maken ook röntgenfoto’s om vroegtijdige afwijkingen op te sporen zoals bij (officiële)HD en ED foto’s. Deze worden vaak vereist voordat u met uw hond gaat fokken, met name bij de grotere rassen. Ook als u met uw hond wilt gaan sporten, zoals bijvoorbeeld politiehondentraining of behendigheid, raden wij het aan om rond de leeftijd van een jaar eerst röntgenfoto’s van de heupen te laten maken. Dit geldt met name voor de middelgrote tot grote honden.

Officiële röntgenfoto’s in het kader van Heupdysplasie(HD) en Elleboogdysplasie(ED)
Als u officiële HD of ED foto’s wilt laten maken dan adviseren wij u om eerst een account aan te maken bij de Raad van Beheer (www.houdenvanhonden.nl). Daar kunt u tevens alle informatie vinden over deze onderzoeken.
Bij het bezoek aan de praktijk met uw hond voor het maken van deze foto’s vragen wij het registratiebewijs van de Raad van Beheer mee te nemen en de stamboom van uw hond. Op de praktijk lezen wij het chipnummer af. Uw hond behoort nuchter te komen (minimaal 8 uur geen eten gehad), omdat de hond meestal een lichte narcose krijgt. Hierdoor kunnen we betere kwaliteit foto’s maken en geeft het minimaal stress bij uw hond.
 

Telefoonnummers spoed

0485 477555

0413 251159