Kattenziekte in Nederland

In de omgeving van Ermelo en Harderwijk is de kattenziekte gesignaleerd. De ziekte, ook wel Panleukopenie, is een dodelijk virus. Tot nu toe is in onze regio het virus nog niet waargenomen.

De verwekker van kattenziekte is een parvovirus: het feline panleukopenievirus (FPLV) dat tegenwoordig vaker feline parvo virus (FPV) wordt genoemd. Vooral in katachtigen kan het FPV vermeerderen en klinische verschijnselen geven.

Infectieroute

FPV wordt via direct en indirect contact (materialen!) via de ontlasting overgedragen van kat op kat. FPV wordt voorafgaande aan klinische verschijnselen al via ontlasting uitgescheiden. Parvovirussen zijn zeer stabiel en kunnen langdurig (minstens 10 maanden) besmettelijk blijven in de omgeving.

Ontwikkeling van ziektebeeld

Het virus heeft een voorkeur voor snel delende cellen zoals bijvoorbeeld de darmcellen, afweercellen en beenmerg. Ook kunnen bij kittens de kleine hersenen worden aangetast. De klinische verschijnselen zullen per leeftijdsgroep verschillen.  De symptomen zijn:

  • Sloom
  • Braken
  • Diarree
  • Neurologische verschijnselen
  • Plotseling overlijden zonder zichtbare symptomen

Controleer de vaccinatiestatus

Vooral niet ingeënte dieren lopen risico. Door goed inenten komt de ziekte in Nederland bijna niet meer voor. Het kattenvirus is niet gevaarlijk voor mensen en andere diersoorten.

De oproep aan katteneigenaren is daarom: controleer de vaccinatiestatus van uw kat in het dierenpaspoort. Dat geldt niet alleen voor buiten-, maar ook voor binnenkatten. Verspreiding van het virus gebeurt niet alleen via een besmette kat (door ontlasting). Het kan ook door besmette ruimtes, of door schoenen, kleding en handen van eigenaren of verzorgers het huis inkomen.

Omdat het virus hier bij ons in Brabant nog niet is waargenomen, is er geen reden tot paniek. Wel is het advies dus om uw kat(ten) te enten als dat nog niet is gebeurd en verder te controleren of uw kat dus bij is met de entingen.

 

Laatste nieuws

12-04-2023

Donderdag 13 april is onze dierenarts Marielle 25 jaar dierenarts. Dit gaan we uiteraard vieren. De...

28-01-2023

Vanaf 1 februari gaan we onze weekend diensten delen met Dierenkliniek de Piekenhoef uit Berghem en...

09-08-2022

U bent gewend van ons dat u ook in de diensten altijd bij ons terecht kunt. Echter de komende 3...

Telefoonnummers spoed

0485 477555

0413 251159