Algemene informatie

Ratten zijn sociale dieren. Het kunnen leuke huisdieren zijn. Het zijn groepsdieren, dus het is dan ook raadzaam om meerdere dieren te houden in een verblijf. Het is verstandig om de mannetjes te castreren, omdat ze vroeg geslachtsrijp zijn en zich snel voortplanten.
Ratten kunnen zelfs zindelijk gemaakt worden. 
Ze kunnen in verschillende samenstelling in groepen leven. Zet echter nooit volwassen ratten bij elkaar die elkaar niet kennen. Dan gaan ze vechten. Langzaam kennis laten maken zou er voor kunnen zorgen dat ze elkaar accepteren.
Ratten zijn bezige bijtjes. Ze gaan continu op onderzoek uit. Zorg er dan ook voor dat er in het verblijf voldoende afwisselend materiaal aanwezig is. Verder vinden ze het fijn om ook buiten het verblijf rond te lopen. Let er wel op dat er geen kabels liggen en dat er geen giftige planten staan.
 

Voeding

Ratten zijn alleseters. Voor de rat zijn speciale voeders op de markt. Je kunt ook veel dingen als extraatje geven. Let wel, geen melkproducten. Verder knagen ratten ook graag. Dus wilgentakken zijn zeer welkom.

Ziektes

De verzorging van ratten bestaat uit het zorgen voor eten, drinken en een schoon verblijf en het besteden van veel aandacht aan de dieren. 
Overgewicht is een veel voorkomend probleem. Verder zien we vaak aandoeningen aan de luchtwegen. Ook zien we veel tumoren bij onze ratten. Als je ziet dat er iets anders dan anders is, laat je dier dan nakijken bij de dierenarts.
 

Sterilisatie en Castratie

Omdat onze ratten niet veel ouder worden dan 2 jaar worden de vrouwelijke dieren vaak niet gesteriliseerd. Echter om voortplanting te voorkomen is castratie van het mannelijk dier aan te raden. Op beide balzakken wordt een snede gezet en de testikels verwijderd. Een relatief eenvoudige ingreep waarvan de dieren snel herstellen.

Telefoonnummers spoed

0485 477555

0413 251159